Wanneer je een vakantie boekt naar een verre bestemming, dan kan het een afweging zijn of je beter zelf kunt rijden of met het vliegtuig kunt reizen. Hierbij kijk je naar de kosten en de tijd die je kunt besparen wanneer je gaat vliegen. Echter wanneer je graag je hond wilt meenemen, dan komt daar veel meer bij kijken. Denk o.a. aan de extra kosten, veel uitzoekwerk,  geregel en voorbereidingen.

Waar moet je allemaal rekening mee te houden?

In dit artikel nemen we een aantal aspecten onder de loep. Is jouw hond bestand tegen de stress van het reizen? Hoe kun je je voorbereiden op de reis? En wat is het verschil tussen reizen in de cabine en in het ruim? Aan het eind van het artikel behandelen we ook nog een aantal veel gestelde vragen.

Aangezien iedere luchtvaartmaatschappij weer andere regels en uitzonderingen hanteert, raden we aan ALTIJD op voorhand te checken voordat je je tickets boekt!

Kijk naar jouw hond

Reizen met een vliegtuig kan voor honden erg stressvol zijn. Er is continue veel geluid in een vliegtuig en de luchtdruk is er anders. Zeker met stijgen en dalen zal je hond druk op zijn oren ervaren. En wat dacht je van turbulentie? Wanneer een hond mee reist in het ruim, is de temperatuur ook weer anders. En hij is al die tijd gescheiden van jou. Kortom heel veel prikkels en emoties!

  • Kan jouw hond tegen een stootje?
  • Is je hond gezond?
  • Hoe reageert je hond wanneer je hem alleen ergens achter laat?
  • Hoe gedraagt hij zich tijdens een autorit?
  • Hoe reageert hij op geluid en hoge temperaturen?
  • Is hij snel gestrest?
  • Kan hij goed omgaan met nieuwe situaties?

Als jouw hond een gevoelig type is, dan is reizen met een vliegtuig misschien niet een goed idee. Samen in de cabine is het minst stressvol, maar dat kan alleen wanneer je een klein hondje of een hulphond hebt.

Hond mee in het ruim van het vliegtuig

Is het aan te raden om te vliegen met je hond?

Om deze vraag te beantwoorden hebben we aan ervaringsdeskundigen hun mening gevraagd. Op Facebook hebben mensen die wel eens met hun hond hebben gevlogen gereageerd. Het merendeel is positief over vliegen met de hond, maar 14% heeft dermate negatieve ervaringen opgedaan dat men nooit meer met hond zal vliegen.

  • 38% zou het zo weer doen
  • 23% is matig positief
  • 6% is neutraal
  • 10% is matig negatief
  • 14% nooit meer

Mensen geven wel aan dat een aantal factoren meespeelt in hun oordeel: cabine of ruim, de duur van de vlucht en of er een overstap is.

De duur van de vlucht is bepalend. Een enkele reis Amsterdam Lissabon duurt bijvoorbeeld 3 uur en Amsterdam Los Angeles 11 uur. Die 3 uur is goed te doen, maar een hond 11 uur in een bench laten zitten is een hele lange tijd en dat brengt automatisch meer stress met zich mee. Er zijn honden die ook niet zullen plassen of poepen, omdat ze hun bench niet willen bevuilen. Je kunt je voorstellen dat dit veel ongemak met zich mee zal brengen.

Minna Yrjana: “Ik heb een hond geïmporteerd uit Finland, hij kwam met het vliegtuig. 16 weken, dus in ruim met vari-kennel. Geen enkele last, kwam super relaxed uit de kennel. Ook pups van ons naar buitenland in het vliegtuig gezet. Eentje was wat scherp bij aankomst, maar was daar ook snel overheen. Met 4 van onze 5 honden zou ik het ook aan durven, met de oudste niet want dat is een beetje een neurotisch type. Nu moet ik wel zeggen dat onze honden vanaf pup gewend zijn aan de bench en aan reizen.”

Stephanie Moumou: “Eén keer en nooit meer… mijn pup was net geen kg te groot/zwaar voor de cabine en bij terugreis op Schiphol was ze kwijt… bleek haar bench in een heel andere aankomsthal te staan bij een bagageband… ook bij vertrek geen check of bevestiging dat ze ingeladen was en alles goed ging…zoveel stress en spanning … nee ik ga nooit meer vliegen met mijn hond.”

De verschillen per airline

Luchtvaartmaatschappijen hanteren hun eigen richtlijnen voor het reizen met een huisdier. We hebben voor dit artikel de richtlijnen van 4 populaire luchtvaartmaatschappijen bekeken met betrekking tot het meenemen van je hond in het vliegtuig: KLM, Transavia, Easyjet en TUI fly.

We ontdekten al gauw dat Easyjet helemaal geen huisdieren vervoert, gelukkig mogen erkende geregistreerde assistentie- en hulphonden wel mee in de cabine bij Easyjet.

Dit artikel geeft een aardig beeld van hoe het in zijn werk gaat en waar je op kunt letten. Ons advies is om goed op de kleine lettertjes te letten, want er zijn veel uitzonderingen en iedere luchtvaartmaatschappij heeft zo zijn eigen richtlijnen voor het meereizen in cabine of ruim. Denk aan aantal overstappen of type vliegtuig, het zou zomaar kunnen dat je hond dan niet eens mee kan. Het kan soms ook nog een verschil maken of je economy of business class vliegt

Twijfel je? Neem dan contact op met de klantenservice om duidelijkheid te krijgen.

Hond vliegt mee met jou in de cabine

Dit heeft natuurlijk de voorkeur, echter niet alle honden mogen mee de cabine in. Deze moeten gedurende de hele reis in een gesloten reistas of kennel verblijven en deze dient dan onder de stoel voor je geplaatst te kunnen worden. Kijk ook naar andere regels met betrekking tot het materiaal van de tas/kennel, de leeftijd van je hond, het ras en of je hond drachtig is etc.

Richtlijnen die de meeste luchtvaartmaatschappijen hanteren hebben we op een rij gezet, maar controleer dit ALTIJD bij de maatschappij waar je je vlucht boekt:

  • Kleine honden die passen in een kleine, gesloten reistas of kennel van ongeveer 40 x 28 x 24. Je kunt uitgaan van een maximaal gewicht van 8 kg. Een hond moet zich comfortabel kunnen bewegen, kunnen staan en liggen met gestrekte poten
  • Assistentie- en hulphonden mogen mee in de cabine, soms zelfs gratis
  • Honden dienen ook sociaal en schoon te zijn

Hond reist mee in het ruim

In het ruim is het donker, zijn de temperaturen hoger, ook is er veel geluid en je hond is er alleen. Dit kan voor veel stress zorgen. De hoge temperatuur is de reden waarom vliegvaartmaatschappijen geen honden met een platte snuit mee nemen in het ruim.

Op de website van Transavia staat vermeld dat er voor honden een speciaal verwarmd deel in het ruim gereserveerd is voor huisdieren. Dit deel is voorzien van klimaat- en drukbeheersing. Zo ben je ervan verzekerd dat je hond zo comfortabel mogelijk reist. Bij de andere maatschappijen kunnen we hier geen informatie van op hun websites vinden.

Weegt je hond meer dan 8 kg (en is hij ook geen hulphond)? Dan zal hij in het ruim mee moeten reizen. Ook hier gelden allerlei regels voor de (vari-)kennel / transportbench. Soms mogen honden samen in één kennel als deze groot genoeg is.

  • Minimale afmeting van de kennel: je hond moet zich makkelijk kunnen bewegen, een rondje kunnen draaien, rechtop staan en met gestrekte poten kunnen liggen.
  • Maximale afmeting van de kennel: dit verschilt per maatschappij en per type vlucht. Gemiddeld ongeveer 110 x 80 x 80.

Regel het vervoer van je hond meteen nadat je je eigen tickets hebt geboekt. Wacht hier niet te lang mee!

Honden gaan het ruim in

Foto bron: Bennie Vaasen

Voorbereidingen treffen

Waar ga je heen met je hond?

Binnen de EU: zorg ervoor dat je hond gechipt en gevaccineerd is en dat hij een Europees hondenpaspoort heeft waarin wordt bevestigd dat hij is gevaccineerd. Bekijk welke vaccinaties verplicht zijn in het land van je bestemming.

Buiten de EU: per land kunnen andere regels gelden met betrekking tot verplichte reisdocumenten. Raadpleeg daarom voor de zekerheid de ambassades van het land van vertrek en van bestemming en indien van toepassing ook het land waar een tussenstop is. In sommige landen moeten honden meteen in quarantaine, zoek uit of dat van toepassing is voor jouw bestemming. Dit is met name afhankelijk van het rabiësrisico in het land van vertrek.

Benchtraining

Is je hond een bench gewend? Zo niet, start ruim van tevoren met benchtraining. Zo bereid je je hond goed voor op de reis.

De reis

Download de checklist op de website van de luchtvaartmaatschappij. Let o.a. op deze punten:

  • Controleer de geldigheid van het paspoort en de vaccinaties.
  • Je kunt iets meegeven in de kennel wat jouw geur heeft.
  • Controleer of je hond gezond is, zorg eventueel voor een gezondheidsverklaring van je dierenarts.
  • Zorg dat de tas/kennel voldoet aan de vereisten. Let op maximale afmeting, materiaal, gewicht, ventilatie, waterdichtheid, raampjes en sluiting. Heel belangrijk: je hond moet zich goed kunnen bewegen in de kennel.
  • Bij langeafstandsvlucht: zorg dat er een waterbak en voerbak goed bevestigd zijn in de bench, zodat deze van buiten de kennel gevuld kunnen worden.
  • Zorg voor absorberend materiaal op de bodem zoals een kleed of handdoeken.
  • Houd er rekening mee dat je hond beter vanaf 2 uur voor vertrek niet meer eet of drinkt.
  • Laat je hond kort van tevoren uit.

Veel gestelde vragen

De antwoorden zijn indicatief. Check altijd bij de maatschappij waar jij je vlucht boekt om zeker te zijn.

Hoeveel kost het?

Gemiddeld kost meereizen in de cabine tussen de 50 en 70 euro voor een enkele reis. Wanneer je hond mee reis in het ruim varieert de prijs voor een enkele reis tussen 77 en 90 euro. De prijzen kunnen opladen tot wel 500 euro afhankelijk van het gewicht van je hond.

Een hulp- of geleidehond reist in sommige gevallen gratis mee.

Gaat er wel eens iets mis?

Ja, helaas wel. Zoals bagage wel eens kwijt raakt op een vliegveld, kan het dus ook gebeuren dat je hond kwijt raakt.

Lidy Put: “Hier ook een slechte ervaring, pup komt uit Portugal, wachten, pup kwam niet, overal gevraagd. Uiteindelijk kwam er iemand, de pup was naar het hondenhotel gebracht. Volgende dag vroeg naar Schiphol, bleek de pup de hele nacht in de Cargo-loods te hebben gestaan, het huilen ging door merg en been en natuurlijk zijn hele bench bevuild en heel angstig. Heeft er toch een bench-trauma aan over gehouden. Zo’n spijt dat ik hem niet met de auto opgehaald heb.”

Nico van Boxtel: “5 jaar geleden vloog ik met mijn American Stafford Terriër Cooper met Transavia van Amsterdam naar Barcelona. Bij aankomst in Barcelona bleef ik maar wachten maar de hond kwam maar niet uiteindelijk ging het loket van afhandelaar dicht. Nog een een uur later kreeg ik uit Nederland het bericht dat Transavia in Barcelona ‘vergeten’ was om Cooper uit het ruim te halen en het vliegtuig met nieuwe passagiers was teruggevlogen naar Schiphol. Daar hebben ze Cooper gekalmeerd met water drinken. Uiteindelijk ging Cooper met de Transavia vlucht van 22:30 weer naar Barcelona waar ik haar om middernacht in mijn armen kon sluiten.”

Tip: Wil je zeker weten waar je hond zich bevindt? Plaats dan een gps-tracker in de bench.

Mogen honden altijd mee?

Nee, niet altijd. Een aantal uitzonderingen:

  • Zo hanteert bijvoorbeeld KLM de regel dat een hond en kennel samen niet meer dan 75 kg mogen wegen. De kennel mag ook niet groter zijn dan 122 x 81 x 89 op KLM-vluchten of 102 x 69 x 76 cm op KLM Cityhopper-vluchten.
  • Het land van bestemming kan invloed hebben op je reis. Er zijn landen waarvan de autoriteiten bijvoorbeeld alleen het vervoer van huisdieren als vracht toestaan.
  • Ook zijn er luchthavens die afwijkende regels hebben. Zo vervoert Transavia geen honden van en naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, IJsland, Schotland, de Verenigde Arabische Emiraten en Chambéry.
  • Sommige maatschappijen nemen geen honden mee in de cabine op langeafstandsvluchten.

Mogen alle hondenrassen mee?

Nee, veel airlines hanteren uitzonderingen.

  • Honden met een platte snuit (bijvoorbeeld pugs, boxers, bulldogs) kunnen tijdens de vlucht in het ruim ademhalingsproblemen krijgen door met name hogere temperaturen en stress.
  • Sommige maatschappijen weren zogenaamde ‘vechthonden’. Deze type honden kunnen noch in het ruim, noch in de cabine mee reizen.

Mag je met meerdere honden reizen?

Ja, dat mag in de meeste gevallen. Echter niet alle honden mogen dan mee in de cabine. Bekijk de richtlijnen op de website van jouw airline. Meestal geldt dat ieder gezinslid één hond mee mag nemen in de cabine. Bij TUI Fly mag je dan niet naast elkaar zitten. Elke passagier die reist met een hond moet aan het raam zitten.

Wil je met meer honden reizen dan er personen zijn, dan zullen de andere honden in het ruim reizen. Ook hier geldt vaak een maximum van 2 of 3 honden.

Mogen honden ook op een stoel naast je zitten?

BARK air is een nieuwe speler op de markt en is speciaal gericht op mensen men hun honden. Bij BARK air mogen honden gewoon naast je in een stoel mee reizen. Op dit moment vliegt BARK air alleen op de luchthavens van Londen, Los Angeles en New York, maar ze ontvangen graag jouw suggestie. Je betaalt hier overigens wel een flinke duit voor. Per mens-hond combinatie al gauw zo’n 6000 dollar.

Kalmeringsmiddel gebruiken?

KLM raadt af om een kalmeringsmiddel aan je hond te geven. KLM raadt ook aan om dit altijd eerst met je dierenarts te overleggen.

Hond mee in het ruim

Om een indruk te krijgen:

Credits

Dit artikel is geschreven door Debby van Dongen, eigenaar van Doggo.nl ©