Timing is een zeer belangrijk aspect bij het trainen van je hond. Als je je hond iets wilt aanleren, dan is het immers belangrijk dat je het juiste gedrag beloont (of bestraft) en daar gaat het nog weleens mis.

Op welk moment belonen

Als je gedrag van je hond wilt versterken, kan je het gewenste gedrag belonen. Dat klinkt simpel, maar dat is het lang niet altijd.

Wat er vaak mis gaat, is dat er te laat of te vroeg beloond wordt, waardoor je gedrag beloont dat je niet per se wilde belonen. Of gedrag niet beloont, wat je juist wél wilt versterken.

Te laat belonen

Bijvoorbeeld: veel hondeneigenaren leren hun hond ‘hier’. Ook veel eigenaren willen dat hun hond vervolgens gaat zitten. Heel vaak wordt de hond dan gevraagd te komen en te zitten en vervolgens wordt de hond beloond. Het idee is dat de hond wordt beloond voor het komen, maar in feite wordt de hond alleen beloond voor het zitten.

Wees je ervan bewust dat als je je hond iets wilt leren, je heel vlot volgend op dat gedrag, moet belonen. Wacht je te lang met je beloning, dan beloon je mogelijk ander gedrag. Wil je gewenst gedrag belonen dat volgt op ongewenst gedrag, dan moet je erop bedacht zijn, niet per ongeluk het ongewenste gedrag te belonen.

Te vroeg belonen

Soms wordt gedrag beloond dat je niet wilt belonen, omdat de beloning te snel volgt. Denk aan: een hond springt op, je zegt ‘foei’ en de hond gaat met zijn poten naar de grond. Beloon je dit gedrag te snel, dan beloon je in feite juist weer het opspringen.

Precies op het juiste moment belonen, is dus belangrijk om het juiste gedrag te versterken.

Soms vergeten we te belonen!

Een commando waar veel hondeneigenaren graag een reactie van hun hond op krijgen, is ‘nee’ of een vergelijkbaar woord. Maar in veel van de gevallen waarin een hond goed reageert op ‘nee’, volgt er geen beloning. Soms omdat de eigenaar geërgerd is door wat de hond deed. Maar vaak omdat het besef er niet echt is, dat de hond goed gereageerd heeft.

Na een goede reactie op jouw ‘nee’ richting je hond, zou dus een ‘ja’ moeten volgen, als beloning.

Beloningsverwachting

Feedback

Stel: je zet thuis taartjes neer bij de koffie. Je hond komt aanlopen om aan de taartjes te snuffelen en je zegt ‘nee’, waarop je hond op tijd zijn hoofd afwent. In feite heeft jouw hond je commando goed opgevolgd, dus beloon hem daarvoor.

Ik noem dit feedback. Om een hond te leren wat je van hem wilt, ben je dus eigenlijk steeds ‘ja’ en ‘nee’ aan het zeggen. Niet altijd heel letterlijk, het kan ook zijn dat je je hond behoedt de fout in te gaan en beloont voor goed gedrag. Feedback dus. Na verloop van tijd, leert je hond hierdoor goed wat je wel en niet van hem verlangt. De hele dag alleen maar horen wat je NIET mag doen, is voor niemand leuk en erg demotiverend. Dat geldt ook voor je hond.

Je hond vertoont gedrag vanuit de beloningsverwachting

Honden zijn een kei in anticiperen. Ze leren wanneer er een beloning volgt. Je hond leert dus gedrag vertonen, omdat hij de beloning verwacht. Dat kan heel handig zijn. Maar is het niet altijd.

Het is bijvoorbeeld handig in de volgende situatie: je hebt je hond leren apporteren. Hij moet de bal pakken en bij jou loslaten. Erna volgt een beloning.

Voorbeelden van slechte timing

  • Het is bijvoorbeeld niet zo handig in de volgende situatie: je hond pakt op straat takjes en steentjes. Je geeft hem een beloning om los te laten, omdat je bang bent dat hij het opeet. Merk je dat je hond nu steeds meer takjes en steentjes oppakt? Dan heeft hij de link heel goed gelegd tussen het pakken van steentjes en takken en het – op die manier – ‘verdienen’ van jouw beloning.
  • Nog zo’n voorbeeld: jouw hond loopt aan de lijn niet zo lekker mee. Op de momenten dat hij achterblijft, lok je hem weer naar je toe met een beloning. Met de tijd blijft je hond steeds vaker achter en je bereikt in feite het tegendeel van wat je wilde bereiken met deze aanpak. De kans is groot dat je hond heeft geleerd de beloning op deze manier uit te lokken: als ik achterblijf, word ik vervolgens beloond dus met het achterblijven lok ik de beloning uit.

Je training zal niet bij elke hond op dezelfde manier uitpakken. Als je gedrag denkt te verbeteren door middel van je beloning, maar je merkt dat het in feite juist de andere kant op gaat, krap jezelf dan eens achter je oren. Wanneer je je hond gaat belonen voor gedrag dat je niet wilt, wees je dan heel bewust van het moment van belonen.

Welk gedrag beloon je nu eigenlijk en wat leert je hond daarvan?

Ik zeg niet dat je dan moet stoppen met belonen, zeker niet. Heeft jouw hond snel – het verkeerde – gedrag geleerd door jouw moment van belonen, dan weet je één ding zeker: jouw hond is gevoelig voor de beloning die je gebruikt en hij leert snel ander gedrag op het moment dat je hem beloont. Dat is dus goed nieuws en biedt heel veel mogelijkheden om je hond ander gedrag te leren! De uitdaging zit hem alleen in de juiste timing.

Gratis cursus beloningsgericht trainen met je hond

Meld je hier gratis aan om meer te leren over ‘hoe beloningsgericht trainen met je hond’: https://hondentaak.nl/gratis-cursus-beloningsgericht-trainen-met-je-hond/

Credits

Hondentaak

Geschreven door kynologisch gedragstherapeut Judith Fick van Hondentaak.nl ©