De Winner is de grootste en oudste hondententoonstelling in Nederland. De Winner vindt plaats in een weekend eind november. Op de vrijdag ervoor is er de eendaagse show de Fryslân Cup. De tentoonstelling is de afgelopen jaren samengegaan met het event HOND. Hond is hét event waar je ‘houden van honden’ kunt beleven met demonstraties, workshops en wedstrijden.

Schrijf je nu in via OnlineDogShows, klik hier

logo dutch winner

Te winnen titels

De Winner is een ‘titelshow’. Dat wil zeggen dat er bij alle rassen titels vergeven worden.
De titel Winner/Winster gaat naar iedere hond die beste reu dan wel teef van het ras is geworden.
De titel Jeugd Winner/Jeugd Winster gaat naar iedere reu dan wel teef die de eerste plaats heeft behaald in de jeugdklas en bovendien de kwalificatie ‘uitmuntend’ heeft gekregen.
Voor de titel Veteranen Winner/Veteranen Winster gelden dezelfde eisen, zij het dat deze in de veteranenklas moeten zijn behaald.
Daarnaast telt een CAC (Nationale kampioenschapsprijs) op de Winner dubbel. Het reserve-CAC telt gewoon als een 1/4e punt.

De rassen zijn verdeeld over 2 keurdagen. De verdeling van de 10 FCI-groepen over de 2 dagen wordt vooraf kenbaar gemaakt.

Kwalificatie voor crufts

De Winner is een “overseas qualifying show” voor de eerstvolgende “Crufts” show in Engeland. Dit geldt alleen voor de Jeugdwinners en de Winners (ofwel de beste reu en de beste teef). Meer informatie vind je op de pagina Kwalificatie voor Crufts.

Fryslân cup

logo fryslan cup

De Fryslân Cup is een all-breed ééndaagse show op de vrijdag vóór de Winner Show. Dit betekent dat op vrijdag alle ingeschreven rassen gekeurd worden. Zo kunnen exposanten binnen een lang weekend 3 kampioenschapspunten halen voor hun titel. De Fryslân Cup is geen titelshow zoals de Winner.

Gezondheid en welzijn van de honden

Vanzelfsprekend is er op de Fryslan Cup en Winner veel aandacht voor het welzijn en de gezondheid van de honden. Voor alle keurmeesters, exposanten/fokkers en bezoekers moeten de gezondheid en het welzijn van de hond prioriteit nummer 1 zijn!
Daarom krijgen de keurmeesters een instructie waar ze bij het keuren op moeten letten. Voor sommige rassen gelden aanvullende instructies, de zogenaamde rasspecifieke instructies. Zo moeten de honden ‘fit for function’ zijn en geen overdrijvingen van uiterlijke kenmerken hebben. De keurmeester let ook op andere dingen zoals de bouw, het gebit, de ogen, de huid, overgewicht en het temperament en gedrag.

Event ‘hond’: beleef houden van honden

logo hond event 2023

De Fryslân Cup en de Winner zijn onderdeel van het event ‘HOND’. Dit event is méér dan alleen een hondententoonstelling. Er zijn demonstraties, workshops waar je met je hond aan deel kunt nemen, hondensportwedstrijden, je kunt shoppen en er is een hondendorp met informatie over hondenrassen. Zo hebben de rasverenigingen van de Nederlandse hondenrassen die bij de Raad van Beheer aangesloten zijn een stand op Hond. Je kunt er terecht voor informatie over het ras of de rassen. Ben je op zoek naar een nieuwe huisgenoot of heb je andere vragen, dan staat de rasvereniging je graag te woord.

Hond besteedt ook aandacht aan andere activiteiten die je met je hond(en) kunt doen. In de event- en demonstratiering komen deze activiteiten aan bod. Denk bijvoorbeeld aan het dansen met je hond oftewel dog dance.
Daarnaast is er veel aandacht voor activiteiten met de jeugd door de Youth commissie en is er o.a. junior handling. Junior handling is het in competitieverband verantwoord en deskundig voorbrengen van een hond. De grote finale van deze competitie is tijdens de Winner met de verkiezing van de Nederlands Kampioen Junior Handling. De winnaar vertegenwoordigt Nederland tijdens internationale competities. Ook andere sporten presenteren zich tijdens HOND.

Locatie winner 2023 / 2024

De Winner was tot 2019 altijd in de RAI in Amsterdam en was de oudste klant van de RAI. In 2019 is de Winner samengegaan met de Kerst Show van KC Nijmegen. Helaas ging de Winner in 2020 en 2021 niet door i.v.m. Corona.

Vanaf 2022 kunnen we het evenement weer organiseren in het WTC Expo te Leeuwarden! De komende jaren zal event HOND inclusief de Winner Show en de Fryslân Cup in Leeuwarden plaatsvinden.

In 2023 vind het event plaats van vrijdag 24 november tot en met zondag 26 november 2023.