Daar zijn we weer met een nieuwe uitdaging! Dit keer gaan we aan de slag met de neus van de hond. We maken er samen een leuk spelletje van zodat we werken aan de band tussen mens en dier.


Vandaag gaan we aan de slag met een zoekspelletje. Voor dit spelletje heb je 1 tot 6 plastic bekertjes nodig, een pot overheerlijk ruikende snoepjes en de hond. Deze oefening kun je zowel binnen als buiten doen. Het advies is om in het begin op een stugge ondergrond te beginnen zodat de bekertjes niet gaan schuiven als de hond ze  probeert om te gooien.

We beginnen met 1 bekertje. Zorg dat de hond aandacht heeft voor wat je doet en interesse toont in de lekkere snoepjes in je hand. Zet het bekertje op zijn kop op de grond zodat je er een snoepje onder kan doen. Laat de hond heel duidelijk en langzaam zien dat je een snoepje onder een bekertje doet. In het begin zal de hond meteen het bekertje om willen gooien om bij het snoepje te komen maar laat dit toe. Hij gebruikt dan immers zijn neus om het snoepje te lokaliseren.

Eenmaal dat hij weet dat er een snoepje onder een bekertje kan zitten kan je hem/haar
leren te ‘wachten’ en ‘zoeken’ op commando.

Dit doe je als volgt:
1: laat de hond zitten en geef het commando “wacht”,
2: leg het snoepje onder het bekertje maar zorg ervoor dat de hond dit kan zien,
3: geef de hond het commando “zoek” en wijs naar het bekertje.

Als het goed is gaat de hond dan naar het bekertje om het lekkertje te halen.

Als dit lukt kun je steeds meer bekertjes toevoegen aan je spel en ze door elkaar husselen voor meer zoekplezier. Als je een hond hebt die graag zijn neus gebruikt kun je zoveel bekertjes gebruiken als je zelf wilt maar in het begin zou ik zeker niet meer dan 3 bekertjes gebruiken als je wilt husselen.

Hou er rekening mee dat je niet te snel wilt gaan want dan snappen ze het misschien niet meer en dan heb je kans dat ze het niet leuk gaan vinden.

Lukt het jouw hond? Post het op facebook met #FLVNclubbladchallenge.

Ingezonden door Sabrina Boot