Wat is kwalitatief goede slaap voor een hond? Een onderwerp waar voor mijn gevoel niet genoeg over bekend is bij de meeste baasjes.

Daarom wil ik graag een aantal punten met jullie delen die bijdragen aan een goede slaap voor je hond.

Volwassen honden hebben maar liefst 12 tot 14 uur slaap per etmaal nodig. Oudere honden, grote rassen en kort-snuitige rassen kunnen zelfs nog meer slaap nodig hebben 16 tot 18 uur per etmaal. En puppy’s hebben 18 tot 20 uur slaap per etmaal nodig om goed te kunnen functioneren.

Het grootste gedeelte van de slaap 80% heet de sws ( slow wave slaap ) in deze slaap koelen de hersens en het lijf af. De bloeddruk daalt en de spieren ontspannen. Sommige honden krijgen het dan koud en vinden het prettig om een dekentje te hebben.

20% van de slaap is de REM-slaap ( rapid eye movement slaap) Je hond is in deze slaap als het ware vanuit de nek verlamt en moet totaal gestrekt kunnen liggen. De hersenen en het lijf warmen op. In de REM-slaap verwerkt een hond al zijn ervaringen en emoties. Dit herken je aan het bibberen, grommen, piepen, ogen wegdraaien of bijvoorbeeld met de poten bewegen. Als jij je hond dit ziet doen maak hem dan niet wakker. Dit is een belangrijk proces en mag niet onderbroken worden. Ook kan je hond schrikken en om zich heen happen.

Honden zijn polyfasische slapers. De diepte van de slaap wisselt zich af en honden verplaatsen zich graag van plek en houding, ook verspreiden ze hun slaap door de dag heen. Het is daarom ook prettig voor een hond om keuze te hebben uit verschillende slaapplekken. Hoge en lage plakken, warme en koelere plekken. Ook waarderen honden het enorm om hun hoofd en nek te kunnen ondersteunen, een kussentje is dus erg fijn.

Het is niet verstandig om je hond in een (te kleine) bench op te sluiten, je hond kan zich niet uitstrekken of verplaatsen. Honden die slapen in een gesloten bench kunnen als ze ziek worden proberen hun plas of poep op te houden. Of proberen om niet te braken omdat ze hun eigen slaapplek niet willen bevuilen. Dit kan ernstig gevolge hebben zoals incontinent worden.

Honden slapen van nature graag samen. Als je meerdere honden hebt is het aan te raden om deze samen te laten slapen (als dit mogelijk is ). Dit geeft een veilig gevoel. Je zult ook zien dat als de ene hond diep slaapt de ander wakker is om alles in de gaten te houden. En als honden bij hun baasje slapen zul je merken dat de meeste honden zich veilig voelen en alle twee diep slapen. Honden slapen het best als ze zich veilig voelen. Geef ze de optie om bij jou in de buurt te slapen. En als dit niet gaat het liefst in de buurt van de slaapkamer zodat ze jou kunnen horen en zien, dit geeft een veilig gevoel. En zo heb jij als baasje ook snel door als er iets aan de hand is en kun je snel ingrijpen. Ook slapen honden graag hogere, dit is minder koud en geeft overzicht en daarmee dus een veilig gevoel en dat zorgt weer voor een goede kwaliteit van slaap. Zo zul je vaker zien dat honden graag op de bank of op het bed liggen. Wees gerust je hond is echt niet bezig jou te domineren. Dit is simpelweg een comfortabele en veilige plek.

Heb je een hond met gewrichtspijn zorg dan dat je hond op de juiste ondergrond kan liggen. Ook bij oudere honden is dit een belangrijk punt om op te letten.

Als een hond het koud heeft, niet lekker kan liggen, geen rustige slaap plek heeft, te licht in huis is, te veel activiteiten tijdens de dag doet of zich niet veilig voelt kan dit er voor zorgen dat hij niet goed in zijn REM- slaap kan komen of onvoldoende SWS krijgt. Dit kan op langere termijn ernstige gevolgen hebben voor het welzijn van je hond. Hierdoor kan je hond bijvoorbeeld gestrest worden en moeite krijgen met het omgaan met alle dagelijkse prikkels. Ook het vermogen om te leren gaat achteruit evenals het zelfvertrouwen, de concentratie, het geheugen, prestatie en de zelfredzaamheid. Ook het afweersysteem van je hond gaat achteruit, je hond wordt sneller ziek en is lusteloos of moe. Ook kan je hond gaan uitvallen naar andere honden of mensen.

Honden hebben dezelfde temperatuur nodig als ons mensen om in de REM- slaap te komen. Honden met een dikke vacht hebben wellicht de voorkeur voor een iets koelere plek. Elke ras heeft zijn eigen behoeftes. Zoek uit wat jou hond nodig heeft om een kwalitatief goede slaap te krijgen.

Kort samengevat wat een hond nodig heeft:
– De keus uit meerdere slaapplekken
– De optie om hoog te kunnen liggen
– Sociaal contact
– Een warme slaapplek
– Languit gestrekt kunnen liggen
– Veilig gevoel ervaren

Dit artikel is geschreven door hondengedrags-deskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs