Warm weer is gevaarlijk voor honden. Ze kunnen niet zweten zoals wij en hebben ook nog eens een vacht die isolerend werkt. Honden hijgen om verkoeling te regelen en verliezen warmte via hun tong en in mindere mate via de voetzolen.

Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt. De hersenen kunnen het slechtst tegen te hoge temperaturen en raken het snelst beschadigd.

Wil je er op uit? Ga dan vroeg op de dag wandelen of kies daarvoor een schaduwrijke plek.

Hoe weet je of een hond oververhit is?

 • De hond is hard aan het hijgen en gaat zelfs kwijlen en eventueel braken
 • De hond beweegt traag en lijkt uitgeput
 • De hond heeft weinig of zelfs geen honger
 • De binnenkant van de oren en de lippen voelen duidelijk (te) warm aan
 • De lichaamstemperatuur stijgt. Normale lichaamstemperatuur is tussen de 3839 graden. Bij oververhitting gaat die over de 40 graden heen.
 • Slijmvliezen worden rood

Hoe kun je oververhitting voorkomen?

Zorg voor schaduw en water en voorkom inspanning

 • Zorg voor een plek met veel schaduw. Is het buiten warmer dan binnen, houdt dan de hond binnen.
 • Laat de hond niet alleen achter in een auto, tent, caravan, bench of schuurtje met plat dak.
  Deze afgesloten ruimtes veranderen al gauw in een oven!
 • Water moet altijd beschikbaar zijn.
 • Ga niet uitgebreid fietsen of wandelen met je hond als het warmer is dan 20°C. Laat de hond bij warm weer aan het begin en aan het einde van de dag goed uit, dan kun je ’s middags voldoen met een klein blokje om.

EHBO

Wat als een hond toch oververhit is geraakt?

 1. Neem de temperatuur op. Is deze boven de 40,5 graad, neem dan direct contact op met een dierenarts.
 2. Verplaats de hond naar een koele plaats.
 3. Is de temperatuur boven de 42 graden, dan moet de hond metéén afkoelen. Scheer indien mogelijk de hals en buik kaal en koel dat met koud water. Alcohol > 70% kan goed gebruikt worden om de voetzooltjes af te koelen. De hersenen hebben het meeste te lijden onder de hoge temperatuur, daarom moet de hals geschoren en gekoeld worden.
 4. Is de temperatuur onder de 41,0, dan mag het afkoelen iets voorzichtiger.
 5. Neem elke 5 minuten de temperatuur op. Gaat de temperatuur naar beneden, bijvoorbeeld van 41 naar 40 graden, stop dan meteen met koelen, anders krijgt de hond een ondertemperatuur.
 6. Houd hem de eerste 24 uur goed in de gaten.
 7. Na een beginnende oververhitting hoeft een dierenarts de hond niet te controleren. Is de hond ernstig oververhit geweest, dan is het advies om altijd contact op nemen met een dierenarts.

Belangrijk! Je mag geen koud water over de rug van de oververhitte hond gooien of een koude handdoek op de rug leggen. Door de kou vernauwen de aderen en dan kan het (toch al stroperige) bloed niet meer goed rond gepompt worden en dat maakt de situatie nog erger!!

Zwemmen

Praktische tips

 • Laat je hond zwemmen in schoon zwemwater. Ga geen drukke apporteerspelletjes in het water doen, dan kan je hond alsnog oververhit raken.
 • Overweeg een koeltemat of koeltehalsband.
 • Borstel je hond dagelijks, hiermee haal je losse haren weg, wat goed is voor de verkoeling.
 • Tijdens een lange rit in de auto kun je je hond verkoeling geven door een kleine autoventilator vlakbij de hond te bevestigen. Deze kun je eenvoudig aansluiten op het 12 volt aansluitpunt in de auto.
 • Heeft je hond een korte vacht? Dan kun je overwegen een speciale hondenzonnebrandcrème aan te schaffen om verbranding van de huid te voorkomen.

Extra kwetsbare honden

 • Oude honden en puppy’s dienen extra goed in de gaten gehouden te worden. Vooral sommige oudere hond kunnen erg slecht tegen de hitte. Vaak zijn deze honden een beetje geholpen als de hals geschoren wordt, zodat ze daar makkelijker kunnen afkoelen.
 • Honden met korte neuzen en ademhalingsproblemen (o.a. Franse en Engelse Bulldogs, Mopshonden, Boxers) lopen meer risico op oververhitting.

Don't cook your dog

Hond in hete auto

De temperatuur in een auto kan binnen 10 minuten oplopen tot 50 à 60°C, de hond kan letterlijk geen kant op en raakt oververhit.
Ook de ramen op een kier open zetten helpt niet!

Tijdens de zomer worden veel honden in een hete auto achtergelaten met helaas vaak de dood tot gevolg.

Don’t cook your dog

Omdat er nog steeds iedere zomer honden sterven door oververhitting in een auto is er in Engeland een campagne gestart die mensen erop wijst hun hond niet in de auto achter te laten. Ook in Nederland is deze campagne gestart: “Stop je hond niet in de oven”.

Verbrande pootjes door heet asfalt

Wij dragen schoenen en zijn ons er niet altijd van bewust hoe heet de ondergrond is waarop we lopen. Asfalt kan heel heet worden in de brandende zon, honden kunnen zelfs hun pootjes verbranden!

Druk je hand een 7 seconden tegen het hete asfalt aan om te zien of het te heet is. Je zult gauw genoeg merken of het al dan niet prettig is om op te lopen.

Bij directe zon, geen wind en lage luchtvochtigheid kun je uitgaan van onderstaande tabel. Als aanvulling: bij 51,6°C is de huid verschroeid binnen 60 seconden, bij 55°C kun je binnen 5 minuten een eitje bakken.

 • Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C
 • Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C
 • Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C

Witte of roze voetzooltjes

Heeft jouw hond witte of roze voetzooltjes, let dan extra goed op. Deze zijn namelijke gevoeliger en beschadigen daarom sneller.

Advies van de Hondenbescherming en Dierenbescherming

Hondenbescherming: “Wanneer je een hond in een auto aantreft die oververhit dreigt te raken, twijfel niet maar onderneem actie. Is de eigenaar niet in de buurt en ook niet –snel- te lokaliseren, waarschuw dan zo snel mogelijk de politie 0900-8844 en de dierenambulance 0900-0245. Als het echt een kwestie is van leven of dood, kan het inslaan van een ruit om de hond te redden worden gezien als ‘zaakwaarneming’ (een juridische constructie waarbij u optreedt in het belang van een ander).”

Dierenbescherming: ‘Volgens directeur Frank Dales van de Dierenbescherming gebeurt het vrijwel elk weekeinde dat baasjes hun hond achterlaten in een in de zon geparkeerde auto. Een dier kan in zo’n geval binnen 15 minuten overlijden door de hitte. Dales vindt daarom dat iedereen het recht heeft om een autoruit kapot te slaan als daarmee het leven van een hond gered kan worden.”

Bron: artikel van Doggo.nl ©