“The problem is not that the dog chews but rather, what the dog chews.” ~ Ian Dunbar

De wereld ontdekken

Net als mensenbaby’s stoppen puppy’s van alles in hun mond. Bij baby’s duurt deze fase ongeveer anderhalf jaar. Deze fase is belangrijk voor de ontwikkeling. De baby of de pup onderzoeken en verkennen zo de wereld. Bij baby’s wordt dit gedrag over het algemeen geaccepteerd, maar bij puppy’s wordt het vaak als ongewenst gezien.

Baby kauwt op bijtring

Niemand zit te wachten op scherpe puppytandjes die fanatiek in handen of dure spullen bijten. Het is belangrijk om je pup een bijtrem aan te leren en hem op een andere manier in de gelegenheid te stellen op iets te kauwen. Denk hierbij aan natuurlijke snacks of speciaal speelgoed voor pups. En zorg er natuurlijk voor dat kostbare spullen buiten het bereik van de pup liggen.

Met name tijdens het doorkomen van de eerste tandjes is het belangrijk dat een puppy op iets kan kauwen. Het gebit van een pup wisselt ongeveer vanaf de derde tot de zevende maand.

Kalmerend effect

Kauwen

Wanneer een hond gestrest of gespannen is, zal hij uit zichzelf op zoek naar een bezigheid die kalmeert en een prettig gevoel geeft. Veel honden kiezen er dan voor om op iets te kauwen. Tijdens het kauwen worden stofjes aangemaakt die een goed gevoel geven. Denk bijvoorbeeld aan endorfine en dopamine. Endorfine wordt met name geproduceerd bij pijn of stress. Het heeft een snelle werking, waardoor pijn of stress snel afnemen. Dopamine komt vrij wanneer een hond iets doet waar hij plezier aan beleeft. Dit geeft een goed gevoel.

Lekker bezig zijn

Ook honden die geen stress ervaren, vinden het leuk om ergens op te bijten. Kauwen is normaal, natuurlijk en essentieel gedrag voor een hond. Wilde en gedomesticeerde honden kunnen uren op een bot kauwen. Het stimuleert en zoals je hierboven hebt gelezen ontspant het ook.

Gezond gebit

Rauw bot

Regelmatig kauwen is ook goed voor het gebit, het tandvlees en de kaken van je hond. Het gebit wordt als het ware op natuurlijke wijze gepoetst. Zo kan tandplakvorming worden tegengegaan. Het is dan uiteraard wel belangrijk dat je kiest voor gezonde producten, denk hierbij aan een rauw bot of een gedroogde snack.

Wat is geschikt om op te kauwen?

  • Gezonde en natuurlijke snacks zijn te koop bij de betere dierenwinkels. Honden zijn dol op varkensoren, bullenpees of runderkophuid. Door het grote aanbod is er voor elke hond wel een lekkere snack te vinden. Ook voor honden met allergieën of voedselintoleranties is er keus. Er bestaan speciale snackboxen voor honden zoals de Bellobox waar je eenmalig een box kunt bestellen of deze automatisch maandelijks thuis kunt ontvangen. Zo heb je altijd iets te kauwen in huis.
  • Verse botten vinden honden heerlijk! Je dient hier echter wel goed op te letten wat voor bot je geeft. Op de website van Barfplaats kun je lezen waar je allemaal op moet letten.
  • Chewtoys. Je kunt tegenwoordig uit heel veel soorten kauwspeelgoed kiezen. Populaire merken zijn Kong, WestPaws, K9-Connectables en Starmark. Nu zijn deze producten niet alleen om op te kauwen, maar ze hebben (bij juist gebruik!) wel hetzelfde kalmerende effect. Je hond bijt, kauwt, likt en speelt ermee. Het daagt je hond uit en geeft hem voldoening.

Kong

Wat is niet geschikt om op te kauwen?

  • Pas op met commerciële kauwproducten. Hier worden vaak suikers aan toegevoegd en bovendien leveren ze weinig kauwplezier op, omdat ze vaak binnen een paar happen op zijn.
  • Gedroogde snacks gemaakt van huiden van buiten de EU zijn vaak gebleekt en kunnen daardoor schadelijke stoffen bevatten.
  • Geef geen harde kauwmaterialen. Hertengeweien zijn populair maar kunnen ervoor zorgen dat kiezen snel slijten of zelfs breken. Ook gekookte botten zijn veel te hard en kunnen versplinteren.
  • Pas ook op voor materialen met scherpe en/of kleine onderdelen.

Sloopgedrag

Wanneer jouw hond regelmatig spullen in huis kapot bijt, ga dan op zoek naar goede alternatieven waar je hond wél op mag bijten. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is kauwen een natuurlijke behoefte van je hond, het is dus belangrijk dat hij kauwmateriaal tot zijn beschikking heeft.

Sloopgedrag kan meerdere oorzaken hebben, denk aan stress, verveling of eenzaamheid. In deze gevallen is er geen sprake meer van normaal kauwgedrag. Kun je het zelf niet oplossen, dan raden we aan om een gedragsdeskundige in te schakelen.

Bron: artikel Doggo.nl ©