Je krijgt een pup in huis, vanzelfsprekend kijk je daar ontzettend naar uit. Een pup moet alles nog leren en dat vraagt om een hoop tijd en inzet. Zindelijk maken, huisregels leren, voorkomen dat hij overal zijn tanden in zet, en: socialisatie. Mogelijk heb je al gelezen dat socialisatie een onmisbaar onderdeel is voor je pup en dat de periode waarin je kunt socialiseren beperkt is. Idealiter heeft de fokker je pup al aan diverse dingen laten wennen, zoals vreemde mensen, voorwerpen, geluiden etc. Je zult hier zelf een vervolg aan moeten geven. Maar hoe doe je dat nou precies, je pup socialiseren?

Goede ervaringen opdoen

Alles wat de pup meemaakt, is eigenlijk al onderdeel van zijn socialisatie. Dus ook de allereerste autorit nadat je de pup hebt opgehaald bij de fokker, de eerste wandelingetjes in de buurt, de eerste keer dat je bezoek krijgt etc. Daarbij is het vooral heel erg van belang dat je pup prettige ervaringen opdoet. Voor veel pups zijn eerste keren spannend. Maak je daar niet te veel zorgen over. Vaak wordt deze spanning snel minder als je diezelfde ervaring een aantal keren herhaalt.

Socialiseren met andere honden

De eerste dagen

Geef je pup tijd om te wennen, nadat hij bij je is komen wonen. De verandering van het nest bij de fokker met nestgenoten en moeder, naar een nieuwe woonomgeving met nieuwe huisgenoten, is natuurlijk al heel wat. De eerste dagen went je hond aan zijn nieuwe leefomgeving en ben je vooral druk met zindelijkheid, dag- en nachtritme etc. Maak je de eerste dagen dus niet te druk over verdere socialisering.

Ervaringen makkelijker maken

Je zult misschien merken dat het meelopen aan de lijn nog niet van harte gaat. Weg van hun veilige nieuwe thuis is voor veel pups spannend. Zodra je na de eerste aantal ‘wen’-dagen tijd wilt besteden aan verdere socialisatie en dus nieuwe ervaringen voor je pup, til hem dan gerust op en maak een wandelingetje door de buurt met je pup op de arm. Hoog en droog kan je pup allerlei ervaringen opdoen. Als hij nog niet veel gewend is, dan doet hij tijdens zo’n wandeling heel veel nieuwe indrukken op. Andere honden, voorbijganger, verkeer, geurtjes, geluiden etc. Je zult merken dat je op deze manier makkelijker wat verder van huis kunt met je pup. Laat hem het laatste stukje naar huis zelf lopen. Hou de ervaringen kort en zorg dat je pup tussentijds veel rust krijgt om al deze indrukken te verwerken.

Als je merkt dat je pup dingen spannend vindt, pas de situatie dan aan:

  • Maak eerst kennis op afstand, zoals bijvoorbeeld bij verkeer
  • De pup eerst op de arm laten kennismaken met onbekende situaties
  • Houd de ervaringen kort en herhaal ze regelmatig
  • Veel rust tussendoor om te verwerken

Voldoende rust

Puppy in het bos

Waar wil je je hond aan laten wennen?

Nadat je hond gewend is in huis en in jullie eigen buurt, komen de volgende uitdagingen aan bod. Daarbij geldt vooral: waar wil je je pup aan leren wennen? Ben je van plan om je hond later mee te nemen in de bakfiets, auto, bus, trein etc.? Is het antwoord “ja”, dan zal je moeten socialiseren op deze onderdelen. Socialisatie is dus ook persoonlijk. Wil je dat je hond later losloopt in het bos? Dan zal je hem daar op tijd aan moeten laten wennen. Daar horen ook omgevingsprikkels bij die je in dat bos tijdens je wandelingen tegen kunt komen, zoals: andere honden, paarden, hardlopers, fietsers etc. Jong geleerd is oud gedaan.

Met mate

Socialisatie moet erop gericht zijn dat je hond goede ervaringen opdoet. Dat betekent ook dat je deze ervaringen rustig opbouwt en dat je je pup leert om met situaties om te gaan. Zie je dat hij bang is, maak de situatie dan makkelijker (zie ook hierboven in de tekst ‘Als je merkt dat je pup dingen spannend vindt’). Overspoel je pup niet met nieuwe ervaringen. Is hij eenmaal gewend aan wandelingen in de buurt, doe dan bijvoorbeeld elke 2 à 3 dagen iets nieuws. Dat kan een bezoek zijn aan het tuincentrum, een terrasje, of iets van je lijstje ‘Waar wil je je hond aan laten wennen?’.

Socialisatie = wennen

Socialisatie is grotendeels ‘wennen’ aan nieuwe indrukken. Dit betekent wel dat je deze ervaringen zult moeten herhalen. Zeker als je merkt dat je pup het spannend vond. Bij pups ervaar je vaak dat ze na een aantal keren herhaling al wennen aan de situatie. Bij een volwassen hond duurt dat langer, daarom is de socialisatie van je pup zo belangrijk op jonge leeftijd. Dus stop er tijd in, dat maakt dat je later een prettige huisgenoot hebt die voor zo min mogelijk dingen in het leven angst heeft. Iedere pup went op zijn eigen tempo. Pas de socialisatie dus aan, naar wat past bij jouw pup. Ook na de eerste socialisatie periode zal je ervaringen moeten herhalen, om te zorgen dat het beklijft. Totdat je hond volwassen is, is het belangrijk om te blijven werken aan deze socialisatie.

De ene hond zal snel wennen, een andere hond zal meer tijd nodig hebben. Dat je jonge hond nog kan schrikken van nieuwe voorwerpen, omgevingen of mensen, is niet gek. Geef het tijd en begeleid je hond zo goed mogelijk in het proces van socialisatie.

Hondentaak

Credits

Dit artikel is geschreven door Judith Fick. Zij werkt als puppypleeggezinnen instructeur bij KNGF en is eigenaar van Hondentaak hondentraining. Wil je leren hoe je jouw pup een goede start geeft, volg dan haar Online Puppy cursus. In deze cursus leer je niet alleen alles over het aanleren van commando’s, maar ook veel over hondengedrag en het voorkomen van ongewenst gedrag. De cursus is daarom ook geschikt als basiscursus voor de eigenaar van een volwassen hond.